Ürettiği makineler ve kurduğu anahtar teslim tesisler ile dünya çapında 5 kıtada 120’den fazla ülkede faaliyet gösteren İmaş, 2023’te olduğu gibi 2024 yılı sonu itibariyle de resmi ihracat verilerine göre Türkiye’nin ‘hem tahıl hem yem değirmeni makineleri endüstrilerinde faaliyet gösteren, ihracat konusunda lider kuruluşu’ olduğunu açıkladı.
Değirmencilik teknolojilerinde dünya liderlerinden biri olma yolunda hızla ilerleyen İmaş, tahıl ve yem değirmenciliğine yönelik makine üretmekte ve dünya çapında anahtar teslim tesisler inşa etmektedir. Sektörde 35 yıldır faaliyet gösteren İmaş, özellikle son yıllarda global ölçekte önemli başarıları ile öne çıkıyor.
2023 yılında İmaş, tahıl ve yem değirmeni makineleri kategorilerinde başta Orta Doğu, Afrika, Amerika, Avrupa, Uzak Doğu, Rusya ve BDT ülkeleri olmak üzere, pek çok ülkeye gerçekleştirdiği makine ihracatı ile Türkiye’nin sektöründeki ihracat lideri olmayı başarmıştı.
2024 yıl sonu ihracat verilerine göre yine Türkiye’nin gıda makine ve aksamları kategorisindeki öncü firmaları arasında yer alan İmaş, 8437.80 GTİP kodlu tahıl işleme makineleri ve 8436.10 GTİP kodlu yem değirmeni makineleri bazında yaptığı toplam ihracat miktarına istinaden, değirmencilik teknolojilerinde bir kez daha ‘Türkiye’nin ihracat lideri’ unvanına sahip olmayı başardı. Üst üste iki yıldaki bu benzersiz başarı ile İmaş, Türkiye’nin hem tahıl hem yem değirmenciliği teknolojilerinde faaliyet gösteren öncü kuruluşları arasındaki konumunu pekiştirmiş bulunuyor.
Sadece ihracat liderliği değil, Turkishtime’ın en fazla Ar-Ge bütçesine sahip şirketler sıralamasına göre İmaş aynı zamanda 2015 yılından bu yana Türkiye’nin En Büyük 250 Ar-Ge Lideri ve ayrıca Türk makine sektörünün tüm endüstriyel segmentlerdeki İlk 10 Ar-Ge Lideri arasında da yer alıyor.
İmaş Makine A.Ş. Genel Müdürü ve aynı zamanda Loras Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Özdemir, ihracat liderliği ile ilgili duygularını şu sözlerle ifade etti:
‘Geçtiğimiz yıl olduğu gibi, bu yıl da sektörümüzün Türkiye’deki ihracat lideri olmak bizim için büyük bir mutluluk. Sektörde oldukça tecrübeli ekibimiz, dünya çapındaki uzun süreli iş ortaklıklarımız ve müşterilerimize hissettirebildiğimiz güven ile ulaştığımız bu başarı, aynı zamanda 35 yılda her geçen gün daha da büyüdüğümüzün önemli bir göstergesi. Bu motivasyon ile, önümüzdeki süreçte sektörümüze daha da çok değer katacak çalışmalara imza atacağımıza inanıyorum. Başarılarımıza katkılarından ötürü öncelikle İmaş ekibi olmak üzere, dünya çapındaki tüm müşterilerimiz ve değerli iş ortaklarımıza tekrar teşekkür ederim.’
Sadece bir makine üreticisi değil aynı zamanda bir anahtar teslim çözüm ortağı olarak faaliyet gösteren İmaş, 2024 yılında dünya çapında toplam 20’ye yakın proje tamamladı. Ayrıca, firmanın mevcut proje envanterinde yine dünya çapında kurulum süreçleri devam eden 40 adet projesi bulunuyor.
İmaş’ın geçtiğimiz yıl kurulumunu tamamladığı tahıl değirmeni (un, irmik, mısır unu vb.) projeleri ağırlıklı olarak Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya ülkelerinde yer alırken, yem değirmeni projeleri ağırlıklı olarak Orta Doğu, Batı Afrika ve bazı BDT ülkelerinde faaliyet gösteriyor.
Ayrıca, İmaş’ın dünya çapında farklı bölgelerde kurulumu devam eden 11 adet orta ve büyük ölçekli kapasitede (300 ton/gün – 720 ton/gün) tahıl değirmeni projesi ve 15’in üzerinde orta ve büyük ölçekli (5 ton/saat – 30 ton/saat) kapasiteye sahip yem değirmeni projesi bulunuyor.
İmaş bugün ‘Mega Değirmen’ projelerinde de kanıtlanmış global uzmanlığa sahip bir firma olarak da sektörde öne çıkıyor.
2023 yılı sonunda İmaş, Nijerya’lı endüstri devi BUA Foods için 2.400 ton/gün kapasitesi ile Afrika’nın en büyük un değirmeni projelerinden birini tamamlamıştı. Ağustos 2024’te imzalanan ikinci anlaşmaya istinaden firma, BUA Foods için toplam 3.200 ton/gün kapasiteli ikinci bir proje de inşa ediyor olacak. İmaş bugün kurduğu anahtar teslim tesisler yanı sıra, ‘Mega Değirmen’ projelerinde de tecrübe ve uzmanlığı ile dünya çapında güvenilir bir çözüm ortağı olarak öne çıkıyor.