Değirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği (DESMÜD) tarafından 28 Nisan 2023 – Cuma günü Bastak firmasının Ankara - Kahramankazan'da bulunan fabrikasının eğitim salonunda düzenlenen, Prof.Dr. Hamit Köksel, Prof.Dr. Mehmet Sertaç Özer ve Prof.Dr. Nusret Zencirci tarafından verilen seminer sektör paydaşları tarafından büyük ilgi gördü.
Çorum, Konya, Ankara, Gaziantep, Bolu ve Eskişehir’ den katılımcıların olduğu seminer saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmasında gelen konuklara katılımlarından ve ilgilerinden dolayı teşekkür eden DESMÜD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, böyle bir seminerin yapılması konusunda kendisine uzun zamandır taleplerin geldiğini, sektör paydaşlarının yoğun programları sebebiyle ancak gerçekleştirebildiklerini söyledi.
Başkan Demirtaşoğlu, eğitim serisinin devam edeceğini ve ele alınacak konularla ilgili sektörün talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda hareket edeceklerini dile getirdi.
Seminerin 1. bölümünde Prof.Dr. Nusret Zencirci buğdayın genel yapısı, özellikleri, geçmişi, sınıflandırılması ve türleri hakkında bilgi verdi. Buğdayın ekonomik önemi yanında ülkemiz için sosyal, kültürel ve tarihi bir değerine de değinen Prof.Dr. Nusret Zencirci, kültürlerin oluşması ve gelişmesi bakımından buğdayın itici bir güç olduğunu da ifade etti.
Prof.Dr. Zencirci, İslamiyet’in Anadolu’ya gelmesinden önceki dönemlerde bile buğdaya kutsal bir değer verildiğini dile getirdi ve bu durumun İvriz’deki kaya kabartmasında da görüldüğünü hatırlattı. Prof. Dr Zencirci: "Türkiye’de buğdayla bağlantılı en değerli ürün ekmektir. •Ekmek, Türk insanının gıda tüketiminde önemli bir yere sahiptir. Ekmek çeşitleri arasında yufka, lavaş, tandır, sac, fetir, kömbe, bazlama, hamursuz adlarıyla bilinenler yanında çok sayıda daha yöresel çeşitler vardır. Anadolu’da buğday kültürü ekmek ile sınırlı olmayıp kadayıf, yufka, bulgur, kuskus, eriş, makarna, keşkek gibi yaygın kullanım alanı bulan ürünler de tüketilmektedir." açıklamasında bulundu.
Prof.Dr. Zencirci, ilk üretilen ekmeğin muhtemelen kavrulmuş veya öğütülmüş tahıl tanelerinin su ile karıştırılması ile elde edilen hamurun pişirilmesi ile elde edildiği bilgisini paylaştı.
Seminerin devamında ise Prof. Dr. Hamit Köksel ve Prof. Dr. M. Sertaç Özer buğday paçallama, tavlama, öğütme ve boyutlandırma işlemlerini detaylı olarak anlatarak sunumlarında sektörde yaşanan problemler de konuşularak çözüm yöntemlerine değinilmiştir. Katılımcıların yoğun soruları ile karşılaşan Prof. Dr. Hamit Köksel, Prof.Dr. Mehmet Sertaç Özer ve Prof.Dr. Nusret Zencirci, tüm soruları ayrıntılı bir şekilde cevapladılar.
Bastak fabrika gezisi
Seminer programının devamında Bastak firmasının üretim ve kalite kontrol bölümlerini görme fırsatı bulan katılımcılar, bir un fabrikasında yapılan testler hakkında da bilgi sahibi oldular.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylı ve ülkemizin ilk ve tek AR-GE merkezi olan Bastak Teknoloji Sistemleri A.Ş Kahramankazan’da 1000 m2 bir alana sahip. Gezi sırasında firması hakkında bilgi veren Sayın Zeki Demirtaşoğlu, Bastak Grup şirketlerinden Expert Laboratuvar Hizmetleri'nin toplam 83 laboratuvarı ile ülke genelinde yıllık 350.000 test gerçekleştirdiğini ve 175 uzman mühendis personel kadrosunun bulunduğunu ifade etti.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına 3 milyon ton tahıl, yağlı tohum ve baklagilin titizlikle sınıflandırıldığını ifade eden Sayın Demirtaşoğlu, en büyük, ilk ve tek TÜRKAK’dan akredite sınıflandırıcı laboratuvarı olduklarını sözlerine ekledi.
Bastak fabrika gezisinin ardından, seminerin devamı olarak buğday fiziksel analiz testleri yapıldı. Bastak Marka 7500 model hektolitre cihazı ile tahılların yoğunluğu , 7000 model N-Litre ile tahılların ağırlığı ve yoğunluğu, gıda maddelerinin işlenmesinde ve kontrolünde en sık kullanılan temel analizlerden biri olan nem miktarı 16000 model rutubet ölçer cihazı ile tahıllar, kuruyemişler, baklagiller, yağlı tohumlar, yem ve yem hammaddelerinde incelendi.
Buğdayda gerçekleştirilen kimyasal analiz testlerinde Bastak Marka 6100 model gluten yıkama, 2100 model gluten indeks ve 2500 model kuru gluten cihazları ile un, tam buğday unu, irmik, bulgur, vital gluten ve şehriyeden elde edilen yaş gluten miktarı ve kalitesi dünya standartlarında belirlendi. 5100 model Enzim Ölçer cihazı ile mikrobiyolojik+ doğal alfa amilaz ve doğal alfa amilaz enzimleri tespit edildi.
Absograph 500 ve Resistograph 500 cihazları ile hamurun reolojik özellikleri ve unun fırıncılık değerini ortaya koymak için kritik parametrelerden biri olan hamurun reolojik davranışları; yüksek tekrarlanabilirlik, yüksek doğruluk, kullanım kolaylığı, uzaktan yazılım güncellemesi özellikleri ile uluslararası standartlarda belirlenerek son ürün kalitesine etkisi gözlemlendi.
Seminer sonunda katılımcılara katılım belgeleri verilirken, katılımcılar seminerden memnuniyetlerini dile getirerek bu tür eğitimlerin devam etmesi gerektiğini dile getirdiler.